Köszöntjük a magyarországi szerb közösség hivatalos weboldalán!

Örömünkre szolgál, hogy érdeklődésével megtisztelte honlapukat. Weboldalunkon keresztül hasznos információkra tehet szert, olvashat a Magyarországon élő szerb nemzetiség kultúrájáról, az egyházról, az oktatásról, az önkormányzat munkájáról és tagjairól, továbbá a képgalériából ízelítőt kaphat a magyarországi szerb közösség mindennapi életéből.

A szerbek Magyarország területére tömegesen a XIV. században, a török hódítás elől menekülve érkeztek, ettől kezdve folyamatosan telepedtek le hazánkban. A XVIII. század a magyarországi szerb kultúra virágzásának ideje, Szentendre fejlődése is erre az időre tehető. A kézműipar és a kereskedelem egyaránt gyorsan fejlődött, pezsgő kulturális élet alakult ki. A korabeli szerb kulturális, politikai és vallási élet központja lett Szentendre, melynek nyomai ma is láthatók a városba látogatva.

A hazai szerbek kultúrájáról a legismertebb az építészeti örökségük. A szerb templomok többsége a XVIII. és XIX. században épült, amikor a szerb kereskedők már jelentős gazdasági hatalommal bírtak a városokban. Templomaik többsége a magyarországi barokk építészet jelentős alkotása.

A szerb kisebbség Magyarországon Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér és Pest megyében, illetve Budapesten él. Legnagyobb számban a Duna menti településeken, Szentendrén, Budapesten, Ráckevén, Mohácson, Baján, illetve Szeged és Pécs környékén élnek szerbek. Az egyetlen magyarországi szerb többségű település a Csepel-szigeten található Lórév.

A magyarországi szerbekre a kimagasló iskolázottság is jellemző. Képviselőik a társadalom valamennyi területén kiemelkedő eredményeket értek el, az Akadémiától és az egyetemeket át a kórházigazgatóig az egészségügyben, míg a művészet területén a legismertebbek a Sztevanovity testvérek - Zorán és Dusán, valamint a Vujicsics testvérek – Tihamér és Sztoján, illetve a nemrég elhunyt Petrovics Emil zeneszerző. 2001-ben a magyar állampolgárok közül 3816-an vallották magukat szerb nemzetiségűnek.

Intézmények:

  • Szerb Országos Önkormányzat Hivatala
  • Szerb Kulturális és Média Nonprofit Kft.
  • Szerb Pedagógiai és Módszertani Központ
  • Srpske nedeljne novine – szerb hetilap
  • Szerb Intézet Non-profit Kft
  • Magyarországi Szerb Színház
  • Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda
  • Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár
  • Szegedi Szerb Óvoda

 

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Új Magyarország
Új Szechenyi terv
A weboldal 2015 évi működtetése, szerkesztése, bővítése az EMET támogatásával megvalósult, a NEMZ-KUL-15-0164 számú pályázat keretein belül.
A weboldal 2016 évi működése, karbantartása Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával megvalósult, a NEMZ-KUL- 16-0106 számú pályázat keretein belül
A weboldal 2017 évi működése, karbantartása Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával megvalósult, a NEMZ-KUL- EPER-17- 0041 számú pályázat keretein belül
A weboldal 2018. évi működése, karbantartása az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával megvalósult, a NEMZ-KUL-18-0196 számú pályázat keretein belül
A weboldal 2019. évi működése, karbantartása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult, a NEMZ-KUL- 19-0833 számú pályázat keretein belül