top of page

szept. 10., Szo

|

Deszk

Ајваријада - Ajvár Fesztivál

Традиционалан Фестивал ајвара у Дески уз живу музику, добру храну, веселу атмосферу. Tradicionális Ajvár Feszt Deszken élő zenével, szerb gasztronómiai bemutatóval, a jó hangulat garantált!

Ајваријада - Ajvár Fesztivál
Ајваријада - Ajvár Fesztivál

Idő és helyszín

2022. szept. 10. 22:00

Deszk, Deszk, 6772 Hungary

Az eseményről

A covid óta először végre a megszokott módon rendezik meg szeptember 10-én a deszki Ajvárfesztivált, ahol a délszláv régió egyedi ízvilágába és kultúrájába kóstolhat bele a deszki Szabadidő Központba érkező vendég.

Ha ajvár, akkor Balkán, ha Ajvárfesztivál, akkor Deszk, szeptember 10., szombat, 10 óra.

Az Ajvár Fesztivál ötlete a deszki szerb közösség összefogásának eredménye, Európában egyedülálló módon a kézműves ajvár előállítását helyezi középpontjába, a délszláv régió ízvilágának meghonosítása céljából. A fesztivál kaput nyit minden Kárpát-medencei nemzet számára, hogy gyökereinek és nemzeti kulturális identitásuknak megfelelően képviseljék saját, egyéni kultúrinnovációikat, a kulturális és gasztronómiai sokszínűség keretein belül.

Helyszín: Deszk, Szabadidőpark

Időpont: szeptember 10., szombat, 10 óra

Főbb programok:

Ajvárfőző verseny FolkFeszt Traktor Show BRANKA koncert Ázsia Arca Kézműves utca Babakocsma Balkán terasz/Gasztro udvar

Összkulturális találka

A balkáni kultúra gyűjtőhelyeként rendezik meg a hazai szerb és más balkáni nemzetiségi kultúrát ápoló közösségek fesztiválját, mely magába foglalja a népzenét, a néptáncot, a gasztronómiát és a kézművességet. Az utóbbihoz kapcsolódva a fesztivál egyik leglátványosabb eleme az 50-60 népi kézműves kiállító munkáját bemutató Kézműves utca lesz- mondta el a fesztivál kapcsán Brczán Krisztifor, a Bánát szerb kulturális egyesület vezetője.

A délutáni folkfesztivál seregszemléje összefogja a Magyarországon működő szerb és más nemzetiségieket, ide értve a görögöket, horvátokat is. Természetesen innen nem hiányozhat a Nagy Körtánc megrendezése sem, mely 20 éve Guinness Rekordként vonult be Deszk történelmébe.

Ajvár, ami összeköt

A Gasztroudvar balkáni specialitásokat kínál, középpontban a jellegzetes balkáni ételként elhíresült ajvárral. A Deszken is nagy hagyományoknak örvendő ajvár szimbolikus jelentőséggel bír: a sokféle változatban ismert (kápia) paprikakrém a balkáni gasztrokultúra megkerülhetetlen részeként összehozza a délszláv nemzeteket. Nem csoda, hogy délelőtt, a fesztivál főzőversenye az ajvárkészítés tudományába is betekintést ad a Magyarországról és külföldről érkező nemzetiségi csapatok jóvoltból.

Deszken a paprikatermesztés a földművelés szerves része, innen jött pár éve az ötlet, hogy traktorshow formájában akadálypályás versenyen és felvonuláson mérettessék és mutassák meg magukat a gazdák –akár fűnyíró traktorral, akár nagyméretű mezőgazdasági géppel érkeznek.

Babakocsma anyukáknak

Újdonság, hogy a kisgyermekek számára kialakított foglalkoztatók mellett babakocsmát alakítanak ki a lurkókra vigyázó anyukáknak, akik beszélgetés közben is szemmel tarthatják a kicsiket. A balkáni romkocsmák hangulatát idézi meg a Balkán terasz, mely a fesztivál központjaként ad lehetőséget a balkáni finomságok – például a török kávé – kóstolgatására. Evés, ivás után jólesik a mozgás! A gyereke számára meghirdetett 11-es rugóverseny erre ad lehetőséget.

A színes (gasztro)kulturális programokat Básits Branka magyar-szerb származású népdalénekes esti koncertje koronázza meg.

Esemény megosztása

bottom of page